روشنفکر کیست؟! روشنفکر کسی است که از جامعه ی خود حداقل یک گام در رابطه با موضع گیری های هستی شناختی و انسان شناختی جلوتر باشد. البته این جلوتر بودن یک مسئله ی ارادی نیست بلکه آن کسی که بخاطر قابلیت های فکری خود و زحمتی که در راه تعمق نمودن در باب مسایل روانشناختی و جامعه شناختی و علوم سیاسی متحمل شده، توانسته باشد افق های دورتری را نظاره کند، بدین شکل قادر خواهد بود که از عصر خود جلو بزند.
برخی ها خیال می کنند که روشنفکری مسئله ای وارداتی از غرب است. این واژه اگرچه ریشه در یک واژه ی فرنگی دارد، اما اصلا به این معنا نیست که جریان روشنفکری یک جریان وارداتی باشد، بلکه جریانی در دل جوامع انسانی مرتبط با همه ی مکان ها و زمان هاست. من اصلا علاقه ای به ورود به ریشه های تاریخی این جریان در کشور ایران ندارم.
مسئله ای که من در حال حاضر در حال پرداختن به آن هستم مسئله ای است که می خواهم آن را از یک نگرگاه عمیق و جهانشمول مورد بررسی قرار دهم. از نظر من هیچ تفاوتی بین یک روشنفکر ایرانی، ژاپنی و یا انگلیسی نیست.
هر آنکس که با تکیه زدن بر اندیشه های صحیح، فکریه هایی را متناسب با روندهای تغییر زیست بشری بیابد و پیشاپیش تحقق آن ها را در عرصه ی زندگی آدمی در بستر اجتماع نوید دهد، روشنفکری است که می توان وی را کاتالیزور تغییرات مثبت حیات بشری دانست.
11853
سلام نظر شما متين ولى روشنفكر در جامعه و عرف با بيان شما فرق دارد.
به نظرم هر كس بايد راه خودش را پيدا كند بعضى اوقات تجربه شخصى خيلى تاثيرگذارتر است البته براى بعضى افراد . انسان اشرف مخلوقات است با توجه به قدرت تفكر و اختيار و البته جايز خطا بودن نيز مد نظر باشد.
با سلام
بسیار شیوا بیان کردید و موافق با گفتار شما هستم. اما چیزی که الانه میبینم هر کسی که بخواد عنوان نگرش متفاوت در خود مثال بزنه میگوید من روشنفکر هستم حتی در مورد مسالی که باور دارد غلط است.و واژه روشنفکری یک جور فخر فروشی رفتاری شده است.